26 september 2016
4 min
Terug

Van Lith Transport

Van Lith Transport is een internationaal transportbedrijf – gestart in 1989 – dat in staat is om een totaaloplossing te bieden aan de klant. Persoonlijke aandacht en meedenken met de klant zijn kernwaarden van Van Lith. Op het industrieterrein in Uden ligt het moderne magazijn, waar Van Lith zich onderscheidt door de logistieke value added-activiteiten. Deze activiteiten omvatten onder andere op- en overslag, om- en overpakken, palletiseren van goederen, voorraadbeheer, labelen en stickeren.

Van Lith Transport heeft verschillende mogelijkheden op het gebied van transport. Distributie binnen Nederland, maar ook naar alle hoeken van West-Europa is mogelijk. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van ADR-vervoer en koel-/vriestransport. Samenwerkingen met vertrouwde Nederlandse transporteurs is essentieel voor Van Lith.

Momenteel zijn de grootste opdrachtgevers Plastic2Pack & Globemilk.

Behoefte aan accuraat overzicht

Twee zaken hebben een rol gespeeld bij de keuze om een Warehouse Management Systeem (WMS) aan te schaffen. Ten eerste om voor zichzelf overzichtelijk te hebben wat de actuele voorraadstatus in het magazijn is. Op deze manier kan een inschatting worden gemaakt van de beschikbare capaciteit en is een continue monitoring van de stand van zaken van in- en uitgaande orders mogelijk. Ten tweede willen bepaalde opdrachtgevers exact weten wat de voorraadstand van hun producten in het magazijn is.

De keuze voor het WMS van Davanti, CORAX, is gebaseerd op de mate van gebruiksvriendelijkheid, het feit dat Corax volledig in de cloud draait en eenvoudig te implementeren is. Grote voordelen hiervan zijn dat het systeem altijd online te bereiken is en de aanschafprijs relatief laag is.

Het proces

Het warehouse van Van Lith Transport vormt de opslaglocatie voor een aantal opdrachtgevers. Deze opdrachtgevers maken allen gebruik van volle pallets in en volle pallets uit. Nadat een lading gelost is uit de vrachtwagen, wordt deze naar een handmatig gekozen positie in het magazijn gestuurd. Bij Van Lith is ervoor gekozen om dezelfde artikelen op dezelde (blokstapel)locatie te plaatsen. Daarnaast is een onderscheid per opdrachtgever gemaakt in het magazijn.
Nadat een uitgaande order bekend is, wordt de pickallocatie in werking gezet. Door de order in te voeren in CORAX, wordt de juiste voorraad gealloceerd en kan het pickprocess beginnen. De interne transportmiddelen worden naar de betreffende picklocaties gestuurd en de pallets die zijn gepicked worden naar het (uitslag)dock gereden.

Implementatie

Om de implementatie van CORAX zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, is in een vroeg stadium al begonnen met het grondig inventariseren van de activiteiten van Van Lith. De verschillende artikelen, de locatie-opzet in het magazijn, de pallettypes, de gebruikers en het pallet-gebruik (volle pallets) waren reeds voor de configuratie bekend. Grootste voordelen van Corax tijdens/na de implementatie zijn:

  • Binnen een halve dag zijn de masterdata en het magazijn geconfigureerd;
  • Na 1 dag alles ingericht en de eerste 250 pallets ontvangen;
  • De klant kon na de eerste dag alle activiteiten zelf uitvoeren en kon met een gerust gevoel zelf verder werken;
  • De klant heeft voor een groot deel zelf een tweede opdrachtgever aan kunnen zetten.

Deze go-live verliep, door de gebruiksvriendelijkheid van het pakket, op een soepele manier.